« Úvod | VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE »

PLEVEL NA TALÍŘI

Začíná jaro, každý zahrádkář má napilno a těší se na opečovávání svého království. Schválně, co odpovíte, když se zeptám, co je největší nepřítel zahrádky ? Krtek ? Sucho ? Mnozí jistě odpoví se vzpomínkou na bolavá záda a vykoukané oči a nekončící boj - plevel. Ano, ale... Budete se divit, jaké bohatství se v těch nenápadných nezničitelných rostlinkách skrývá.
Na náš stůl můžou pro krásu, chuť i vitaminy přijít sedmikrásky (prý kdo jich sní sedm denně, bude stále zdráv), lichořeřišnice (poupata se dají nakládat a být náhražkou kapary), jetelová kvítka nebo hluchavka či měsíček namočený v čokoládě, limonáda z máty, dobromysle... Takováto květena může dozdobit salát, pomazánku, chlebíčky...
sedmikrása
SEDMIKRÁSA
Při pohledu na chudou sedmikrásku se snad ani nechce věřit, že je pro lidský organismus nebývale prospěšná. Sedmikráska působí protizánětlivě, čaj z květů se užívá při zahlenění a nálevem z květů lze zmírnit kožní problémy a plísně.
Sedmikráska podporuje trávení, čistí krev i dýchací cesty.

A co sedmikráska a gastronomie? Výběr je široký: listy s poupaty obohatí bramborový i hlávkový salát. Lístky jsou vhodné také do omelet, nadrobno nakrájené pak ochutí bylinkové máslo. Nerozvitá poupátka sedmikrásek lze naložit do octa jako kapary. Kvítky zase ozdobí povrch zeleninového vývaru, budou se vyjímat na hladině vedle pažitky. A říká se také, že od bolesti hlavy pomůže rozžvýkání několika kvítků sedmikrásky...Malý kvítek však dokáže divy i při aranžování pokrmů takový kandovaný květ v cukru vytvoří ze zákusků či obložených talířů lákavou podívanou.
Stejně tak můžeme kvítky konzumovat samotné, menší hrst květů nám zajistí přiměřenou denní dávku hořčíku, navíc v unikátní přírodní formě, případně jimi můžeme dozdobit zeleninové i ovocné saláty. Stejně jako z pampelišky i z chudobek můžeme připravit léčivý sirup.



kopřiva
KOPŘIVA
Tahle žahavá potvůrka je díky rychlému růstu, způsobu množení podzemními oddenky i minimálními nároky na půdu jedním z nejodolnějších plevelů vůbec. Právě teď vyráží první mladé lístky, tak honem honem, sbírat. Ti citlivější raději v rukavicích :-))
Z mladých lístků připravíme špenát. Oproti pravému nebere vápník. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zhotovíme světlou jíšku. Rozředíme sklenkou mléka, přidáme spoustu nakrájených a spařených kopřiv a podusíme spolu s česnekem a muškátovým oříškem. Jemně osolíme. Kdo chce, zahustí podle potřeby ještě nastrouhaným syrovým bramborem.
Mladé lístky kopřiv jsou teď na jaře nejzdravější; obsahují vitamin C, karoten, minerální látky. Lze si pochutnat třeba na kopřivové nádivce anebo na kopřivových omeletách:
Vhodíme kopřivy (plný hluboký talíř) na olej a dvě zpěněné cibulky, orestujeme, zaprášíme lžící hrubé mouky, osolíme, posypeme zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Chvíli podusíme. Směsí plníme omelety nebo palačinky.
A až nám žahavky povyrostou, doporučuji nechat jim na zahradě místečko k nerušenému růstu,ať poskytne domov překrásným motýlům - babočkám.
. Takový čaj z kopřivových listů dokáže povzbudit i vlasy k nebývalé aktivitě. A nejen je. Má dokonalé čisticí účinky na žaludek a játra, je součástí urologických směsí.
Kopřiva je zkrátka dar, který se neodmítá. Kromě zmíněného očistného a posilujícího čaje můžeme z jejích lístků připravit kopřivový špenát, neztratí se v jarních polévkách a neměla by chybět ani ve velikonočních nádivkách.
Dále se sekané kopřivy dají využít všude tam, kde bychom přidali pažitku či jiné podobné zelené koření. Sílu lze z kopřivy čerpat zhruba do poloviny května, později její účinky slábnou.
Při sběru kopřivy doporučuji trhat pouze horní lístky, které v sobě koncentrují nejvíce živin. Kopřiva je zdrojem vitaminu C, betakarotenu, vitaminu A, vápníku a železa. Pomáhá při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu.
Ovšem mějte na paměti, že konzumace kopřivových čajů se nemá přehánět a je vhodná ve zhruba dvou- až třítýdenních intervalech. Je-li pro vás chuť kopřivového čaje příliš silná, můžete ji zmírnit přidáním sypaného heřmánku.

pampelišky
PAMPELIŠKA
Pampelišku lékařskou, často uváděnou pod názvem smetánka lékařská, najdete nejenom na loukách, ale také na mezích a pastvinách. I když to z jejího názvu tak nevypadá, často bývá označovaná jako plevelná rostlina. Roste totiž také na polích a vrásky nadělá i nejednomu zahrádkáři. Což se nás, vděčných konzumentů netýká!
Již naši předci velmi dobře znali její léčivé vlastnosti, a proto bývala po zimě první vitamínovou pomocí. Vzhledem ke svému využití představuje pampeliška v lidovém léčitelství významné místo. Sbírá se kořen, ještě před rozkvětem, od března do dubna, listy se sbírají od května do září. Rostlina obsahuje velmi mnoho účinných a léčivých látek. Vitamín C, vitamíny skupiny B, též karoten a vitamín D. V kořenech rostliny je inzulín. Celá rostlina obsahuje různé minerální látky. Má vliv na dýchací cesty, rozpouští hleny, léčí choroby žlučníku, jater a sleziny. Léčitelé doporučují pampelišku i při léčbě dny a revmatismu.
Jak sbírat ?
Zásadně se všechny části sbírají z čistých míst (louky, zahrady) vzdálených od komunikací skládek a jinak znečištěné zeminy. Kořen pampelišky se sbírá ještě před rozkvětem. Mladé listy se stříhají až do května. Pro lepší kvalitu listů je vhodné přikrýt rostliny papírovou krabicí, aby došlo k vybělení listů. Listy jsou pak křehčí a chutnější.
Pampeliškový salát s jablky a tofu sýrem
2 polévkové lžíce vinného octa, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice, trochu javorového sirupu nebo jiného, jak jste zvyklí , hrst čerstvých pampeliškových listů, omytých a osušených, ze kterých jsme odstranili žilkování, kousek tofu, nakrájeného na malé kousky, ½ šálku nasekaných ořechů, jablko – nakrájené na plátky.

V misce smícháme ocet, olej, hořčici, sirup a sůl s pepřem. Do misek si připravíme natrhané lístky pampelišek, přelijeme je nálevem a vršek ozdobíme tofu, ořechy a jablkem.
Báječný povídkář Robert Fulghum má skvělou esej o pampeliškách. Zatímco jeho sousedi tento obtížný a rychle se šířící plevel ničili všemi dostupnými prostředky, on poznal jejich krásu a dal jim na své zahradě prostor. Když se na ně podíváte, jsou krásné, ale navíc jsou zdravé od hlavy k patě! Všemi vytrhávaná a likvidovaná sluníčka se opravdu snaží o to, abyste se je naučily mít rády. Zdobí, nepotřebují zalévat ani hnojit, množí se samy... Pampeliškový med je esence zdraví, kořen pampelišky se dá upražit, umlít a uvařit z něj kávu. Listy můžete použít do salátů, nádivek, mletého masa, polévky...

Recept na pampeliškový med: Rozběhnete se po louce, nejlépe celá rodina a natrhejte 600 pampelišek. Je to za chvilinku. Jejich hlavičky, bez stonků, dobře properte ve vodě a nasypte do 4litrového hrnce, kde je zalijte 2,5 litry vody. Přidejte tři nakrájené citrony a pomeranč. Znalci právě nyní nejvíce ocení biokvalitu. Čtvrt hodiny provařte a nechte 24 hodin odležet. Druhý den vše přeceďte do čistého hrnce, přidejte 3 kila cukru a asi dvě hodiny postupně provařujete, až směs vypadá jako med. Když má hustotu, jaká vám vyhovuje, klasicky zavařte do předehřátých skleniček.

Tip: Květinový med se osvědčil jako prevence pro lidi trpící pylovou alergií. Stačí lžička pampeliškového medu denně!
jetel
JETEL
Tuhle kytičku najdeme sice spíš na louce než na záhonku, ale stojí za to se o ní zmínit.
Štěstí nám nemusí přinést pouze čtyřlístek, ale i obyčejný trojlístek. A především květ jetele, který má léčivé schopnosti, které bychom u této obyčejné luční květiny možná nehledali. Je prospěšná při diabetu, pomalém metabolismu, otoku uzlin i bronchitidě.
Jetel je rostlina nejen užitková a krmná, ale i léčivá. Už severoameričtí Indiáni jej pojídali jako posilující zeleninu a léčili jím spáleniny. Dnes se v Americe z jetele vyrábí celá řada potravinových doplňků. V Irsku je zase zdravou a oblíbenou tradicí speciální, pro nás velice originální jetelový chléb, jehož základem jsou napěchované jetelové květy.
Jetel působí mírně, ale velmi příznivě při řadě obtíží:
• Jetel je prospěšný při cukrovce, díky obsahu snadno stravitelné glukózy v přiměřeném množství a také díky schopnosti povzbuzovat metabolismus.
• Má posilujícíí vlastnosti a vyrovnává a harmonizuje tělesné funkce.
• Pomáhá při otoku lymfatických uzlin, průjmu i bronchitidě.
• Působí i mírně sedativně a protikřečově.
• Při revmatismu pomáhají koupele rukou a nohou.
Užívaná část
Sbírají se obvykle květenství, nejlépe červeně zbarvená.

Podávání
Ze lžíce sušených květů na šálek vody připravujeme nálev, který užíváme třikrát denně. Jetelové květy lze v sezoně pojídat i čerstvé – jejich chuť je sladká a velmi příjemná.
Tip: Jetelovými květy můžeme zpestřit a ozdobit letní ovocný salát, pohár, chléb s tvarohovou pomazánkou.
Takže dobrou chuť a krásné kytičkové jaro !!!

počítadlo.abz.cz

Template By Blogger Templates
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se